Abeille ja huoltajille: yhteishakuasiaa

Katso tästä ajankohtaista yhteishakujen ja opinto-ohjauksen asiaa, päivämääriä, linkkejä... ja vanhempainillan opon esitys löytyy myös tästä

Hyvä abi ja/tai huoltaja.

Kevään yhteishaut lähestyvät. Käymme hakuihin liittyviä asioita läpi nuorten kanssa opinto-ohjauksen tunneilla ja jokaisen nuoren on pitää kirjata oman wilman lomakkeisiin jatko-opiskelusuunnitelma. Nuori voi hakea kaikissa yhteishauissa ja sen lisäksi yhteishakujen ulkopuolisiin koulutuksiin, jatkuvien hakujen kautta ja ulkomaisiin oppilaitoksiin niiden ohjeistuksen mukaisesti.

Marraskuun vanhempainillan opinto-ohjauksen esitys Vanhempainillan opon esitys, Jatko-opinnot ja ohjaus.pptx

Aktiivisen haun määritelmän mukaan (jotta on oikeutettu työttömyysetuuteen mahdollisen välivuoden/työttömyyden aikana) lukiosta valmistuvan nuoren on haettava kahteen opiskelupaikkaan.

Seuraava teksti on TE-palvelujen sivuilta:

Alle 25-vuotiaana on velvollisuus hakea koulutukseen

Toimi näin, kun olet alle 25-vuotias etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta:

Oikeus työttömyysetuuden saamiseen ei edellytä, että syksyllä haet keväällä alkavaan koulutukseen. Jos haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysetuuteen toistaiseksi.

Olen tehnyt tilastoa lukion jälkeisen syksyn tilanteesta jo vuosia. Valtaosa hakee opiskelemaan heti lukion jälkeen, vaikkei ensimmäisellä kerralla välttämättä saakaan toivomaansa opiskelupaikkaa. Mitään varsinaisia lisäpisteitä heti hakemisesta ei saa, mutta toki arvokasta hakukokemusta ja jatkosuunnitelma kehittyy ja muokkautuu eteenpäin. Edellä mainittu aktiivisen haun "porkkana" kannustaa nuoria hakemaan heti lukion jälkeen opiskelemaan.

Hakeminen yhteishauissa ei vie ensikertalaisuutta, vaan vasta paikan vastaanottaminen. Täyttä varmuutta alan tai koulutuksen sopivuudesta harvoin voi olla, kaikki koulutus on eteenpäin ja tehtyä päätöstä voi onneksi aina muuttaa ja tehdä uuden valinnan. 

Ajankohtaista tietoa ja tiedotusmateriaalia löydät tästä: Opintopolku : Korkeakoulujen haku ja PDF-esitys korkeakoulujen yhteishausta, (mm. tammikuun/maaliskuun haun kohteet suorana linkkinä, tilastolinkkejä, ohjeita paikan vastaanottamiseen/jonottamiseen, ensikertalaisuuskiintiöstä, yhden korkeakoulupaikan säännöksestä jne.)

KEVÄÄN 2024 HAKUAIKOJA:

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa Koulutukset alkavat syksyllä 2024.

Korkeakoulujen 1. yhteishaku, (vieraskieliset haut ja taideyliopistot) 3.1.-17.1.2024. Korkeakouluilla on myös erillishakuja, jotka voivat jatkua pidempään tai olla kokonaan eri aikaan kun yhteishaut. Ne kannattaa tarkistaa ko. koulun kotisivuilta.

Toisen asteen yhteishaku 19.2.-20.3.2024 EI koske lukiosta valmistuvia hakijoita, lukiosta valmistuvat hakevat jatkuvassa haussa. Jatkuvan haun paikat tulevat hakuun pääsääntöisesti huhtikuusta eteenpäin.

Korkeakoulujen kevään 2.  yhteishaku (päähaku) 13.3.-27.3.2024. Huomaa että yhteishaut loppuvat klo 15.00!
-------------------------------------------------------------------------------------

Lukiolla voi tehdä yhteishakuja - varaan siihen tarkoitukseen aikoja ja tiedotan opiskelijoita.

Laitan lähempänä wilman tapahtumakutsujen kautta ilmoittautumiset, jotta näen etukäteen vähän kuinka moni on tulossa paikalle.  Voi tulla silti, vaikka ei olisi muistanut ilmoittautua...
-------------------------------------------------------------------------------------

Näiden lisäksi on olemassa hakukohteita, joihin on erilliset haut yhteishakujen ulkopuolella, näistäkin löydätte lisää tietoa opintopolusta.

Keskustelkaa yhteishakuun ja jatkosuunnitelmiin liittyvistä ajatuksista ja olkaa tarvittaessa yhteydessä allekirjoittaneeseen. Voi myös varata ajan TE-palvelujen ammatinvalintapsykologille uraohjaukseen, palvelu on maksuton. Ohjeet löytyvät abien opon tuntien Teamsin tiedostoista.

Tsemppiä kaikille viimeisiin kursseihin, kirjoituksiin valmistautumiseen sekä jatko-opintopohdintoihin ja - hakuihin!

Satu-opo