Marraskuun 2023 rehtorin tiedote

Lomien myöntäminen ja poissaolojen seuraaminen sekä marraskuun mukavat tapahtumat

Tervehdys kodit ja koulun väki,

 

Viime päivinä julkisuudessa on otettu esille eriäviä toimintatapoja koskien oppilaiden loma-anomuksia. Koulut ovat tulkinneet opetushallituksen ohjeistusta poissaolojen myöntämisessä eri tavoin. OPH:n ohjeistus ei kuitenkaan estä lomien myöntämistä, vaan velvoittaa seuraamaan yhä tarkemmin oppilaiden poissaoloja ja ennalta ehkäisemään niitä.

Opetushallitus on päivittänyt niitä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden lukuja, jotka koskevat koulujen toimintakulttuuria ja koulupoissaoloihin puuttumista sekä antanut uusia ohjeita poissaolojen ehkäisemiseen ja suunnitelmalliseen seurantaan ja puuttumiseen. Päivitykset vastaavat perusopetuslain 26. pykälän muutosta, joka on tullut voimaan 1.8.2023. 

Ote perusopetuslaki:

26 §

Perusopetuksen suorittaminen


Opetuksen järjestäjän tulee ennaltaehkäistä perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja sekä seurata ja puuttua niihin suunnitelmallisesti. Opetuksen järjestäjän tulee ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.

 

Poissaolojen ehkäisemisessä on tärkeää huomioida erityisesti tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu. Näiden taitojen kehittymistä tulee tukea kaikissa koulun arkisissa tilanteissa.

Kouluissa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että poissaoloja koskevasta toimintamallista kerrotaan ennalta oppilaille ja huoltajille. Poissaoloihin reagoidaan varhain ja vahvemmin moniammatillisesti ja yhteistyössä huoltajien kanssa. Jos oppilaan poissaolot lisääntyvät tai pitkittyvät, opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisiin otetaan viipymättä yhteyttä.:

Koulumme osalta on käytössä edelleen poissaolonportaat:

Poissaolonportaat .pdf

 

Marraskuussa tapahtuu….

Perjantaina 3.11.2023 vietettiin koko koulun Halloween-päivää. Koulun käytävillä näkyi mitä ihmeellisimpiä hahmoja. Jokaisena kuukautena koulussamme on yhteinen liikuntateema ja tässä kuussa se on luokkien väliset dodgeball-pelit. Tiistaina 28.11.2023 pelataan finaalipeli 3. ja 4. luokkien voittajien kesken ja keskiviikkona 29.11.2023 puolestaan 5. ja 6. luokkien voittajien finaali.

Myös valssin harjoittelu kuuluu marraskuun ohjelmaan, sillä 5. luokkalaiset on kutsuttu itsenäisyysjuhlaan 5.12.2023 Ulvilan yhteiskoululle. Tuolloin yhtenä ohjelmanumerona on tanssi, valssin tahtiin.

Kuudesluokkalaisten toiminnalliset vanhempainillat alkavat tällä viikolla. Viikolla 46  välkkyillään perinteiseen tapaan Friitalan vanhempainyhdistyksen ohjeistuksen mukaisesti.

 

Ihanaa kaamosta kaikille kynttilöiden loisteessa,

Hanna-Mari