POLIISIN TIEDOTE

Poliisin tiedote koteihin ja Friitalan ja Olavin koulun henkilökunnalle.

Lounais-Suomen Poliisi                                                                                                                                                                                                                                                           4.9.2023

 

Kirje koteihin,

Satakunnassa esiintyy jälleen lasten ja nuorten keskuudessa leviävä vakava ja huolestuttava ilmiö, jossa uhriin kohdistetaan julmaa väkivaltaa ja nöyryyttämistä.

Kyse on muun muassa porukalla tehtävästä polvilleen käskemisestä ja pakottamisesta sekä uhriin kohdistettavasta fyysisestä väkivallasta. Nöyryytys ja väkivaltatilanne kuvataan ja kuvamateriaalia levitetään sosiaalisessa mediassa, kuten Snapchatissä ja Telegramissa.

Lounais-Suomen poliisi selvittää viime aikoina Satakunnan alueella ilmenneitä tapauksia. Poliisi muistuttaa, että tämän kaltaiseen toimintaan osallistumalla – joko pahoinpitelemällä, kuvaamalla, olemalla läsnä, yllyttämällä tai kuvamateriaalia jakamalla – lapsi tai nuori voi syyllistyä rikokseen. Kun edellä kuvaillun kaltaista materiaalia jakaa sosiaalisessa mediassa ja materiaali saa suuren yleisön, voi kyse olla myös törkeästä rikoksesta. Kun alle 18-vuotiasta epäillään rikoksesta, asiasta kirjataan rikosilmoituksen lisäksi aina lastensuojeluilmoitus. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta myös alle 15-vuotiaalla on vahingonkorvausvastuu.

Poliisi toivoo, että huoltajat keskustelisivat omien lasten ja nuortensa kanssa ilmiön vakavuudesta ja sen seurauksista. Huoltajien tulisi olla kiinnostuneita siitä, missä, miten ja kenen kanssa lapset ja nuoret viettävät aikaa ja mitä siellä tapahtuu – myös sosiaalisessa mediassa. Huoltajalla on vastuu lapsen ja nuoren puhelimen käytöstä ja sen sisällöstä. Siksi lapsen ja nuoren kanssa tulisi yhdessä käydä läpi, mitä materiaalia hänellä on puhelimessaan ja mitä sovelluksia hän käyttää. Lapsen ja nuoren käyttämiin sovelluksiin kannattaa myös tutustua yhdessä.

Jos asiasta herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä Sata-Ankkurin pohjoiseen tai eteläiseen tiimiin (yhteystiedot: Ankkuritoiminta.fi). Satakunnassa Ankkuritiimit tutkivat pääasiassa kaikki ne rikokset, joissa rikoksesta epäiltynä on alle 18-vuotias. Ankkuritiimissä tehdään työtä moniammatillisessa tiimissä, joka koostuu poliiseista, sosiaalityöntekijöistä, sosiaaliohjaajista ja sairaanhoitajista.

Sata-Ankkuri

 

LOUNAIS-SUOMEN POLIISILAITOS Eerikinkatu 40-42, PL 51, 20101 TURKU

[email protected] Puh. 0295 440 501, Faksi 0295 411 679