Viikkotiedote 37 / Friitalan ja Olavin koulu

Hei,

Tänä syyslukukautena on jo joidenkin oppilaiden kohdalla noussut huoli poissaoloista.

Friitalan ja Olavin koulussa on käytössä poissaolon portaat, joiden tarkoituksena on omalta osaltaan tukea koulunkäyntiä. 

 

Poissaolon portaissa ovat seuraavanlaiset askelmat:

1) Ennalta ehkäisevä toiminta

Oma opettaja seuraa oppilaidensa poissaoloja koulussa säännöllisesti, päivittäin tai vähintään viikoittain.

2) Huoli puheeksi

Oppilaan poissaoloista herää huoli kotona/koulussa. Oma opettaja keskustelee asiasta oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin sekä merkitsee Wilmaan "keskustelu oppilaan kanssa". Samalla oma opettaja sopii mahdollisesta yhteydenotosta opiskeluhuollon työntekijään, sairauspoissaoloissa terveydenhoitajaan ja muissa kuraattoriin/opoon/erityisopet tajaan. Opettajalla on lain mukainen velvoite puuttua poissaoloihin.

3) Yli 30 tuntia poissaoloja

Tehdään perusteellinen kartoitus poissaolojen syistä ja kokonaistilanteesta. Kartoituksen osana voidaan käyttää esim. koulupoissaolo -kyselyä (SRAS-R) tai Lapset Puheeksi-menetelmää. Palaveriin osallistuvat ne yhdessä sovitut toimijat, jotka ovat tarpeellisia oppilaan koulunkäynnin tukemisessa. MAR sopii tukitoimista, seurannasta, vastuuhenkilöistä ja työnjaosta. Tarvittaessa koulun ulkopuolisten tahojen konsultaatio.

4) Yli 50 tuntia poissaoloja

Tarvittaessa (kun poissaoloja yli 50h) kutsutaan mukaan koulun ulkopuolisia toimijoita monitoimijaiseen yhteistyöhön ja pohditaan puuttumisen keinoja. Koulun tukitoimet mietitään. Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto harkittava.

5) Yli 70 tuntia poissaoloja

Mikäli tukitoimet ja seurantapalaverit eivät auta ja poissaoloja kaikesta huolimatta on jatkuvasti/runsaasti (yli 70h), tehdään sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto/lastensuojelu-ilmoitus konsultaation pohjalta. Koulu on tässä vaiheessa selvittänyt poissaolojen syitä omalta osaltaan ja käyttänyt koulun tukitoimia monipuolisesti. Lastensuojeluilmoituksen pohjana on huoli poissaolojen aiheuttamasta syrjäytymisriskistä ja normaalin kehityksen ja koulunkäynnin vaarantumisesta. Ilmoituksessa mainitaan koulussa jo tehdyt kartoitukset, tukitoimet sekä huoltajien kanssa tehty yhteistyö.

 

Koulun toiminnasta 

Tämän lukuvuoden oppilaskuntatoiminta on käynnistynyt ja yhteinen oppilaskunnan hallitus kokoontuu toisen kerran keskiviikkona klo 12.00 Senni Laurikaisen, Kaisa Pelkosen ja Sanna Paassillan johdolla. Välkkäreitä on koulutettu Tomi Karlssonin toimesta ja he ovat jo liikuttaneet välitunnilla oppilaita. Kaisa Nygårdin ohjaamat digiagentit aloittelevat myös toimintaansa. Heidän tehtävänään on auttaa muita oppilaita digiasioissa.

Friitalan koulussa on jo alkanut kerhotoiminta kuvataiteen ja liikunnan osalta. Olavin koulussa liikuntakerho alkaa lokakuussa Rami Niemisen johdolla. Olavin koulun puolelle on suunnitteilla  myös kaksi Kiva-kerhoa, joita ohjaa Kirsti Tanke. Kerhoista hän tiedottaa koteja erikseen. Olavin koulun vanhempainyhdistys kokoontuu torstaina 16.9.2021 lukuvuoden ensimmäiseen kokoukseensa koulun tiloissa. Tähän kokoukseen olette tervetulleita.

On hienoa huomata, että Friitalan ja Olavin koulussa on oppilailla tekemisen meininki.  Kiitos ohjaaville aikuisille!

Syysterveisin,

Hanna-Mari